Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Градският транспорт в Русе ще бъде общински

“Решителни стъпки направихме и продължаваме да правим, за да бъде градският транспорт в Русе отново общински. Процесът по възстановяването му е много бавен, защото решение за секунди може да те лиши от тази критична способност да се грижиш за хората и да им предоставяш услугата”. Това каза кандидатът на МК “БСП за България” Пенчо Милков при разговорите си със служители на местни фирми от шивашкия бранш.

През последните 4 години с общински средства са осигурени и закупени 86 нови превозни средства – 20 нови електробуса, 34 холандски автобуса, 17 тролейбуса от Швейцария, а до края на годината трябва да бъдат доставени и чисто новите 15 тролейбуса от Чехия.

“Новата транспортна схема на Русе е отдавна приета. За да се реализира тя и да имаме надежден транспорт с по-чести курсове и такива в по-късните часове, е необходимо постепенно частните линии да станат общински. Когато услугата се извършва от частен превозвач, можеш да въздействаш единствено със санкции, но дори и те не водят до подобряване на качеството“, обясни Милков.

Негова цел остава реализирането на решението на Общинския съвет, който гласува „Общински транспорт“ ЕАД да бъде единствен превозвач. Това ще осигури по-голям контрол и по-добра услуга. Шест от частните линии вече се обслужват от общинското дружество, а от 1 ноември към тях ще се прибавят и още три.

Преходът е труден и често предизвиква реакция у превозвачите, което рефлектира в неспазване на разписанията или други нарушения, ощетяващи русенци. С превръщането на градския транспорт в изцяло общински всички приходи ще бъдат за общината, а чрез въвеждащата се в момента система за контрол на пътници ще се предотвратяват кражби и злоупотреби.

За да привлече още шофьори, необходими за поемане на курсовете на автобусите, Общинският съвет гласува и допълнителни средства, с които възнагражденията им се увеличиха и бяха осигурени социални придобивки. За кандидат-шофьорите с категория C са осигурени и обучителни курсове за водачи на автобус и тролейбус, които се покриват от дружеството.

При предходното общинско ръководство депото на „Общински транспорт“ е продадено за 600 хиляди лева и сега дружеството е принудено да заплаща наем в собственото си депо в размер на 12 хиляди лева на месец. Изграждането на ново ще струва на данъкоплатците повече от 20 милиона лева.

“Допуснали сме твърде дълго типичните общински дейности и грижа за хората да са в частни ръце. Ще продължа да работя това да се промени”, каза Пенчо Милков.

Източник: www.24chasa.bg

Подобни публикации

Back to top button