Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

Музеят на градското всекидневие в Русе ще бъде обновен

Концепцията на Регионален исторически музей – Русе за реконструкция на експозиционни пространства и реализиране на временна изложба в Къщата на Калиопа получи одобрение от Министерство на културата в раздела за дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии. Проектната идея се нарежда на трето място по брой събрани точки и ще се реализира с пълен бюджет, съобщават от пресцентъра на музея.

В рамките на проекта през следващите шест месеца ще бъде променена визията на част от изложбените площи на първия етаж в Музея на градското всекидневие (Къщата на Калиопа). Реконструирането ще придаде нов, различен образ на вече съществуващите зали, което ще подобри комуникацията посетителите с предмети и колекции. Периодичното обновяване на изложбените пространства е необходим компонент от цялостния процес по презентация на наследството, който трябва да е адекватен на бързо променящите се очаквания на публиките.

В обновените площи ще бъде създадена изложба, свързана с окопното изкуство (Trench art), която ще включва вещи и истории, инспирирани от военни конфликти. Това са сувенири или вещи за дома, изработени от войници, военнопленници, затворници или цивилни съвременници. Безспорна ценност по отношение на подготвяната изложба е консолидиране на енергията и творческите усилия на различни български музеи, които ще предоставят артефакти от своя фонд за конструиране на културния продукт. Историите на предметите ще покажат малко познат аспект от военния живот – този на обикновения човек, който въпреки бойните действия опитва да твори, да създава, да търси смисъл или просто да направи съществуването си по-лесно и смислено.

Като резултат, който ще гарантира устойчивост на изложбата, ще е издаването на каталог “Trench art: Разкази от окопите”. Каталозите са популярен начин за визуализиране, систематизиране и споделяне на културното богатство. Създаването на подобно издание ще предостави още един начин за общуване с наследството, като в същото време го проектира в контекста на европейските културни практики в миналото и днес.

Източник: www.focus-news.net

Подобни публикации

Back to top button