Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияКултураПрепоръчани
Популярно

Нови находища на бобри в Русенско представят на среща в екоинспекцията

Регионална инспекция по околната среда и водите – Русе ще бъде домакин на среща, посветена на Международния ден на бобрите. Събитието ще се проведе на 7 април, от 10.30 часа, в Информационния център на инспекцията, като за участие са поканени представители на институции, еколози и природолюбители.

По време на срещата ще бъдат представени любопитни подробности за проведеното проучване от преподавателя в Лесотехническия университет д-р Николай Коджабашев и Милен Игнатов – служител на ДГС „Бяла“, на нови находища на евроазиатския бобър (Castor fiber) в целия български сектор на р. Дунав, както по брега, по дунавските острови и четири от  неговите притоци – р. Тимок, р. Янтра, р. Осъм и р. Русенски Лом. Чрез проучването, съфинансирано от МОСВ през 2022 г., се установяват над 30 находища на вида, документирани с фотоматериали.

Към настоящия момент еврозиатският бобър няма национален природозащитен статут в България и се счита за изчезнал в далечното минало в периода 1750-1850 г., поради което не фигурира в никакви природозащитни документи. Авторите на проучването са  задействали процедура по включването му в Приложения 2 и 3 на ЗБР като строго защитен вид, която към настоящия момент е внесена в 48-то Народно събрание към Закона за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие.

Международният ден на бобрите се отбелязва от 2009 г. по инициатива на организацията Beavers Wetlands & Wildlife. 7 април е рожденият ден на Дороти Ричардс (1894 -1985), която проучва обстойно тези животни в продължение на 50 години. Целта е да се разпространи значението на съвместното съществуване с този вид за здравословна околна среда. В началото на 19 век в Европа са останали едва 1200 бобъра в 8 изолирани популации, които с разумната намеса на човека през 2020 година са достигнали 1200 000 индивида.

Източник: www.russemedia.com

Подобни публикации

Back to top button