Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаТОП новини

Общински съветник предлага промени за ограничаване на шума в Русе

Общинският съветник от ГЕРБ Наталия Кръстева е внесла предложение за изменение на Наредба №4 за поддържане и осигуряване на обществения ред, условията и реда за провеждане на масови обществени прояви, опазване общественото и личното имущество и чистотата на територията на Община Русе. Промените са свързани с въвеждането на норми,  ограничаващи нивата на шум в децибели /db/ през всички часове на деня и вечерта.

Наталия Кръстева предлага следните две редакции на текстовете в наредбата:

Забранява се вдигането на шум, нарушаването спокойствието на обитателите в жилищните сгради през всички часове на деня и вечерта- от 6:00 ч. сутринта до 23:00 ч. вечерта над 35 децибела, а за нощта- от 23.00 ч. до 06.00 ч., през зимния период от 22.00 ч. до 07.00 ч. над 30 децибела.

Забранява се произвеждането на шум в жилищните сгради и при разрешена дейност в тях или в съседство, както и в близост до студиата на Българското национално радио, Българската национална телевизия и Общинския радиоцентър, особено оркестровото или механично произвеждане на музика, през всички часове на деня и вечерта- от 6:00 ч. сутринта до 23:00 ч. вечерта над 35 децибела, а за нощта- от 23.00 ч. до 06.00 ч., през зимния период от 22.00 ч. до 07.00 ч. над 30 децибела.

Поводът за предложението са оплакванията на русенци от високите нива на шум от музика, които нееднократно са се обръщали към правоохранителните органи.

„Депозирали са жалби в Районните управления при полицейски инспектори, обръщали са се към отдел „Управление на етажната собственост” при Община Русе, към новосформираното звено Общинска полиция , на единния телефонен номер 112, т.е. използвали са всяка законова възможност, но и досега, въпреки съдействието което им е оказвано от РУ на МВР и общинските звена, проблемът им остава нерешен. Обичайният отговор на служителите от тел.номер 112 е, че не могат да вземат отношение, тъй като високите нива на шум от музика са в часовите диапазони, които не попадат в забранените в нормативните актове часове.

По презумция жилищните блокове, кооперациите, къщите са предназначени за пребиваване, а не за денонощно слушане на силна музика, която не се ограничава само в помещението, в което се пуска и създава безпокойство, по-голямо от обичайното за другите собственици и обитатели. Нормално е жилището да е място, където хората да могат да отпочинат.

В сегашния си вид Наредба №4 за опазване на обществения ред, в частта ШУМ, реално препятства правото на почивка, което имат всички хора, в различни часове през деня, като например:

–   Бременните жени;

–   Майките с бебета и/или малки деца;

–   Възрастните хора;

–   Болните хора;

–   Хората на легло;

–  Хората, които са били нощна смяна, както и всички други, които работят ненормирано или по някаква причина са си у дома през деня.

Съгражданите ни разчитат на нашето разбиране и съдействие и заявяват, че който иска да слуша музика над допустимите за здравето и спокойствието на околните норми, може да го прави със слушалки или да отиде на дискотека, но една майка с малко бебе няма какво да направи срещу шума от озвучителна уредба, пусната на максимална мощност“, се казва в мотивите.

Проектът за изменение на наредбата е качена на сайта на Общинския съвет, а срокът за предложения и мнения по проекта е 30 дни

Източник: www.rusemedia.com

Подобни публикации

Back to top button