Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаКултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Онлайн среща-дискусия в Русенския университет за декарбонизацията в транспорта

На 18 юли във виртуалното пространство на Русенския университет, се състоя онлайн среща-дискусия на тема Нови възможности за иновативно развитие на транспорта в Дунавския регион на България чрез взаимодействие на научния потенциал на Русенския университет със заинтересовани страни от региона. Срещата е част от събитията в рамките на инициативата Развитие на компетенции на политици в областта на нисковъглеродната и интелигентна мобилност в Дунавския регион, която се реализира от Русенския университет през 2023 г., по програмата „Науката среща регионите“ (Science meets regions) на Съвместния изследователски център (JRC) към Европейската комисия. В срещата взеха участие повече от 40 представители на общини, общински съвети, НПО и медии от българския Дунавски регион, а неин модератор беше проф. д-р Велизара Пенчева – координатор на инициативата в Русенския университет.

Участниците в онлайн дискусията бяха приветствани от ректора на Русенския университет, акад. Христо Белоев, дтн, който е ръководител на научния съвет на инициативата. Удовлетворение от сътрудничеството с Русенския университет изрази г-н Енчо Енчев – заместник-кмет на Община Русе, който поздрави участниците от името на кмета г-н Милков и заместник-кмета г-жа Магдалина Илиева, която също участваше в срещата. Най-младият народен представител в настоящия български парламент – г-н Георги Кръстев, който е и възпитаник на Русенския университет, подчерта важността на дискутираните проблеми и обобщи позитивните очаквания на заинтересованите страни от изпълнението на инициативата. Със свои приветствия към участниците се включиха д-р Мария Цанкова – изпълнителен директор на Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ и чуждестранните участници, подкрепящи инициативата – проф. Александър Сладковски от Техническия университет в Катовице, Полша и доц. Андрей Борою от Университета в Питещ, Румъния. Послание към всички участници в срещата изпрати представителят на JRC към Европейската комисия г-жа Ваня Иванова, която каза: Страхотно е да бъда с вас на това международно и навременно събитие с импулс в декарбонизацията, транспорта и мобилността. Ние като разполагаме със силни изследователски екипи, които помагат на организации и индивиди в интерфейса между наука, политика и общество, фокусирайки се върху изграждането на индивидуален и институционален капацитет.

След официалната част, в серия от презентации домакините от Русенския университет и неговия партньор Асоциацията на дунавските общини запознаха участниците в срещата със същността и етапите на инициативата, с постиженията и проектите на Транспортния факултет, с успехите на студентските професионални клубове, както и с перспективите за сътрудничество със заинтересованите страни по проекти в актуални европейски програмни схеми.

Положителните впечатления на участниците в срещата бяха обобщени от г-н Стилиян Стефанов – заместник-председател на Общинския съвет – Оряхово и възпитаник на Русенския университет, който каза, че в малките общини е повече от необходимо сътрудничество с академичните среди, за да се решават ефективно проблеми с достъпността в обществения транспорт.

Онлайн срещата в Русенския университет се състоя само една седмица след проведената кръгла маса на тема Потребност от съвместни действия на политици и учени за декарбонизация и интелигентни решения в областта на транспорта с участието на заместник-министъра на транспорта и съобщенията г-н Димитър Недялков. На форума заместник-министър Недялков прояви изключителен интерес към решенията на Иновационния лагер в областта на декарбонизацията на транспорта, състоял се в Русенския университет през 2022 г. по друг проект на Съвместния изследователски център към Европейската комисия, като подчерта, че те са от изключително значение за изпълнение на поетите от България ангажименти за декарбонизация и зелен преход в областта на транспорта.

Заключителната конференция по инициативата Развитие на компетенции на политици в областта на нисковъглеродната и интелигентна мобилност в Дунавския регион ще се състои на 20 септември 2023 г. в Русенския университет на тема: Иновативни решения за устойчив транспорт в Дунавския регион, където ще бъдат докладвани резултатите от съвместната работа на учени и политици.

Източник: www.rusemedia.com

Подобни публикации

Back to top button