Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини
Популярно

Ремонтът на моста на Колю Фичето напредва, ще върне автентичния му вид

Ремонтът на моста на Колю Фичето край Бяла напредва, като се очаква през тази седмица да започнат работа и реставратори. В края на миналата седмица са приключили дейностите по набиването на част от пилотите в основите на моста и е изграден дънният праг, за да се регулира течението на реката и да могат да се извършват дейностите по съоръжението, каза за Русе Медиа кметът на Бяла Димитър Славов.

Със специална машинна са правени сондажи в дълбочина 10-12 метра, като е била инжектирана бетонна смес, която се  втвърдява за 30 минути. Положени са 21 от 42 пилота и продължават дейностите по самата конструкция на моста. В момента се реди арматура, а целта е да се достигне ширина на моста от 9,5 метра. Това е оригиналната му ширина, която през годините е била свита до 6 метра.

Излята е плочата за музейния комплекс, като оттам ще продължи работата по конструкцията нагоре.

Съществуващите гранитни павета са премахнати и е подготвен да се сложи камък, максимално близко до автентичния. С интерес се очаква да се види какво ще излезе при предстоящите изкопни дейности на моста в посока към Гара Бяла. Част от съоръжението преди години е било разрушено, там е била натрупана могила пръст и мостът е станал по-къс. Тя ще бъде разчистена, за да се изгради наново оригиналната конструкция и е възможно при премахването на могилата да се покажат оригиналните основи.

Работата по обекта върви с ускорени темпове, като има дейности и в почивните дни. Поради забавянето на старта на проекта срокът от 24 месеца е съкратен на 14 месеца.

Източник: www.rusemedia.com

Подобни публикации

Back to top button