Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини
Популярно

Русенски ученици се запознаха с новите технологии в корабоплаването

Учениците бяха посрещнати на борда на хидрографния кораб от капитан Венцислав Минков

Центърът за речни информационни услуги – Русе отвори врати за възпитаници от VІІІ и ІХ клас на Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване-Русе на 20 юни 2023 г.

В рамките на информационния ден, посветен на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 -2020 г., учениците успяха да се потопят в работната атмосфера на експертите от СПД „Ръководство на корабния трафик – р. Дунав“ към ДП „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ). Учениците от ПГРКК – Русе научиха от инж. Валентин Христов как функционира Речната информационна система (РИС) БУЛРИС и наблюдаваха отблизо как се осъществява радиовръзка с преминаващите по река Дунав плавателни съдове.

РИС център – Русе, опериран от ДП „Пристанищна инфраструктура“, предоставя пълна картина на навигационната ситуация в българския участък на река Дунав, с което помага за безопасната работа на корабоводителите и улеснява контрола от страна на отговорните институции. Живописната сграда на РИС центъра е лице на пощенска картичка на ЕС като признание за успешно реализиран европейски проект.

Информационният ден, посветен на успешно изпълнени инфраструктурни и транспортни проекти, финансирани с европейски средства, продължи с посещение на кораба „Дунав 1“ на ИА „Поддържане и проучване на река Дунав“.

Божидар Янков разказа за проектите, изпълнявани от ИА „Поддържане и проучване на река Дунав“ по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 – 2020“ г. Учениците от гимназията бяха посрещнати на борда на хидрографния кораб от капитан Венцислав Минков, който също е възпитаник на ПГРКК – Русе. Той им разказа за техническите параметри на кораба и как той и колегите му хидрографи извършват измервания и мониторинг на речното дъно.

Момичетата и момчетата научиха повече за работата с ехолота и LiDAR-а, с които е оборудван кораба. Представено беше и кратко видео, онагледяващо сканиране на речното дъно и визуализация на открити потънали плавателни съдове.

Източник: www.dunavmost.com

Подобни публикации

Back to top button