Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниТОП новини
Популярно

С информационен ден за бобъра РИОСВ-Русе отбеляза Деня на биоразнообразието

РИОСВ-Русе, ДГС-Бяла, ученици от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ и ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе посветиха информационен ден на евроазиатския бобър (Castor fiber). Следи от това уникално същество са намерени в територии, попадащи в защитени зони „Ломовете“. Съвместната инициатива е посветена на 31-годишнината от създаването на мрежата от защитени зони Натура 2000 в Европейския съюз (ЕС) и Международния ден на биологичното разнообразие-22 май.

Информационният ден бе открит от директора на екоинспекцията инж. Цонка Христова, която поздрави децата, като ги призова да пазят природата чиста и да бъдат любознателни към околния свят. Специален гост на събитието бе Милен Игнатов, който заедно с неговия преподавател д-р Николай Коджабашев от Лесотехническия университет след проучване докладваха за наличието на 100 -150 териториални семейни групи Дунавските острови.

Към момента евроазиатският бобър няма национационален природозащитен статут в България, тъй като се счита за изчезнал, но е задействана процедура по включването му в Приложения 2 и 3 на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) като строго защитен вид.

В света има два вида бобри-северноамерикански бобър и евроазиатски. Те се считат за умели конструктори, хиидроинженери и разумни лесовъди. Имат структороопределяща роля за пълноводието на реките, биологичното разнообразие, богатата ихтиофауна и др.

Децата получиха клонки и трески, по които личат следи от бобъра, както и маски, които следва да си изработят, след като научиха любопитни подробности за това необикновено животно.

Източник: www.rusemedia.com

Подобни публикации

Back to top button