Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Започва строежът на автомагистралата “Русе – Велико Търново”

Първата копка по изграждането на новата автомагистрала “Русе – Велико Търново” бе направена в неделя в близост до пътя Бяла – Ценово. На символичното събитие присъстваха премиерът акад. Николай Денков, регионалният министър Андрей Цеков, зам.-министърът на транспорта Димитър Недялков, както и народни представители, кметове, областни управители и др.

Денков припомни срещата си с министър-председателите на Румъния и Гърция преди месец в Евксиноград, на която бе обсъдено развитието на коридорите по оста Север-Юг. “Сложихме едни карти, погледнахме ги и се оказа, че Русе е в центъра на магистралите, които искаме да развием от пристанищата на Егейско море нагоре към Румъния, Молдова и Украйна”, подчерта премиерът.

“За да може тази перспектива да се реализира, трябва да можем да довършим това, което сега започваме. Ще отнеме няколко години, но всички са убедени, че трябва да вложим енергия, за да стане много бързо тази магистрала, от която ще има полза не само Русе, но и целият регион”, заяви акад. Денков. Той подчерта ролята на Русе в първите стъпки по пътя на демокрацията в края на 80-те години на миналия век. “Но за да може това да се случи, не трябва да имаме усещането, че Русе е някъде накрая на България”, каза премиерът.

Символичната първа копка на новата автомагистрала в присъствието на официалните лица. Снимка: БГНЕС

“Автомагистралата “Русе – Велико Търново” е абсолютно реална, проектите са почти изготвени”, заяви пред журналисти министър Андрей Цеков. “За 8-километровия участък, който днес откриваме, проектът е одобрен, издадено е разрешение за строеж. Средства в бюджета са предвидени”, посочи той. Министърът припомни, че се разчита и на финансиране по програма “Транспортна свързаност” 2021 – 2027 г.

На въпрос кога ще започне реалното строителство след днешната символична първа копка, министърът отговори, че това може да стане “още утре”. “Въпрос на организация от страна на строителя. Сроковете са фиксирани. Ако времето е меко и хубаво, както сега, няма никаква пречка да се изпълняват земни работи. Ако паднат снегове, ще се поднови през пролетта”, обясни министърът.

Той допълни, че в началото на следващата година ще бъде обявена обществената поръчка и за третия участък от Бяла до Дебелец. “Паралелно с това възлагаме и проектиране на продължението на магистралата от Велико Търново до магистрала “Марица”, а оттам вече със скоростни пътища към граничен пункт “Лесово” и граничен пункт “Маказа”. Това предстои догодина като проектиране”, посочи министър Цеков.

На въпрос кога ще е готова магистралата Цеков отговори, че срокът е пет години след издаването на разрешенията за строеж.

Проектното трасе на автомагистралата е с обща дължина 132.84 км и е разделено на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново. Изграждането ѝ ще започне в 7.9-километрова отсечка /от км 61+140 до км 69+040/, която е в землището на община Ценово, област Русе. За нея има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. За останалата част от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето.

Изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи (инженеринг) на участък 2 Обхода на Бяла, с дължина 35.4 км, на който ще бъде направена първата копка, е ДЗЗД “АМ Русе Търново”. Стойността на договора е 660.4 млн. лв. без ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД “Лидер Консулт”. Стойността на договора е 10.8 млн. лв. без ДДС.

Проектът за изграждането на лот 1 и 2 от АМ “Русе – Велико Търново” от Русе до Бяла (от 0+400 до км 40+640) и за Обхода на Бяла /от км 40+640 до км 76+040/, е включен в програма “Транспортна свързаност” 2021-2027.

Автомагистралата “Русе – Велико Търново” ще започва от Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока прохода “Шипка” и Прохода на Републиката. Трасето е с автомагистрален габарит с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може гражданите от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана.

В края на миналия месец при представянето на проектобюджета за 2024 г. в ресорната парламента комисия министър Цеков, съобщи, че “за магистрала “Русе – Велико Търново” има сключени договори, проектира се, в неделя предстои старт на първите 7.9 километра, има фронт да се работи. Очакваме през април да е готов целият проект и след издаване на разрешение за строеж да се работи по трасето между Русе и Бяла”, каза тогава министърът.

Източник: www.mediapool.bg

Подобни публикации

Back to top button