Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

ГДБОП дари ценни оръжия на музея в Бяла за годишнината на Априлското въстание

Сектор „Трафик на културни ценности към ГДБОП направи дарение на Исторически музей – Бяла по повод 147-ата годишнина от Априлското въстание. Експозицията на музея се обогати с три исторически оръжия от модели и качество, с които досега не разполагаше. След почистване, посетителите ще могат да видят характерен за българските земи пищов с кремъчно-спусков механизъм от около 1820 година. Силуетът на оръжието следва стандартните европейски линии от края на ХVIII век. Петлето на ударния механизъм е с т.нар.  форма „лебедова шия“. Обковът е изцяло стоманен с вбита красива линеарна месингова украса. Дървената ложа е майсторски орнаментирана като част от нея е карирана. Калибърът е 16 мм.

Второто историческо оръжие е белгийска версия на револвер Гасер модел 1870 г. с цяла рамка, известен и като Гасер Монтенегро. Известно  е, че Васил Левски е използвал австрийски дългоцевен вариант на същия модел Гасер, но с отворена рамка. Новият музеен експонат е произведен в Лиеж и носи съответните клейма –  ELG в коронован овал, R с корона и Е със звезда, които показват, че е преминал през съответните държавни изпитания и контролни органи в Белгия.

Историческото оръжие  е с калибър е 11,25 мм, което определя мощен патрон. Масовото му производство и техническите му качества го правят желано оръжие в борбите на българския народ за национално освобождение и обединение. Названието „Черногорски” се свързва с името на княза на Черна гора Никола І Петрович-Негош, който е акционер в австрийската  Leopold Gasser Waffenfabrik и стимулирал цялото мъжко население свободно да притежава и да носи револвери Гасер, но забранил купуването на белгийските варианти.

Третият предмет е кания за масивен османски ханджар от средата на XIX в., изработена от нископробно сребро. Тя е богато украсена и е в прекрасно колекционно състояние. Ножницата е ръчно занаятчийско производство. Тя има кована украса във вид на геометрични орнаменти и три пояса от навита сребърна тел.  Канията е без халка, което подсказва, че е носена в пояса. Този модел хладно оръжие е било разпространено между кюрдите в османската империя и е използвана на Балканите и в Близкия изток.

Град Бяла е тясно свързана с героичната история на Априлското въстание. Тук загиват Панайот Волов, Георги Икономов и Стоян Ангелов и тук е издигнат първия в България паметник на П. Волов. Местният Мехмед бей, в чиято къща по време на Руско-турската война отсяда руският император Александър II, е член на извънредния съд в Търново, който осъжда на смърт редица герои, между които Бачо Киро, Цанко Дюстабанов – войвода на Габровската чета, Стефан Пешев – повдигнал на бунт Севлиевския край и много други велики българи, загинали за свободата на България.

Източник: www.rusemedia.bg

Подобни публикации

Back to top button