Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Танцовият мултимедиен спектакъл „Приказки за Черно море“ ще гостува в Русе

Танцовият мултимедиен спектакъл „Приказки за Черно море“ ще гостува на 15 октомври от 19 ч в зала „Филхармония“ в Русе.

Той представя пъстра картина от митове, легенди и предания, свързани с морето, неговите тайни и нашите земи, носещи в пазвата си древна мъдрост. Минималистичното представяне на емоционалните състояния чрез движенчески театър, съвременна балетна хореография, под звуците на авторска музика, изпълнена от струнен октет, джаз комбо и хорал на фона на клипове, които доразвиват историите, преминават през сюжети като Ноевия ковчег, Одисей и самодивите, Орфей и Евридика, обичаи като Наричане на водата, Светото кръщение и други.

На сцената публиката ще може да се наслади на балетна трупа от 10 души с техника, идваща от класическия балет, съвременен стил и дори хип-хоп. Осем вокалисти ще представят авторска музика, в която католически текстове от меси са съчетани с неравноделни ритми и етно елементи, както и джаз импровизации заедно с небезизвестни имена на джаз сцената – Валери Ценков, Нейко Бодуров и Стоян Роянов и струнен октет. Над 29 артисти завихрят магична атмосфера, страст и пътуване, което помага на намиране на повече отговори кои сме и към какво принадлежим…

Проектът е създаден за първи път в 2019 г. от трима съмишленици с дългогодишна професионална история – Страцимир Павлов, Нейчо Петров-Реджи и Антоанела Петрова, като печели финансиране и е част от „Европейска столица на културата“- Пловдив. Антоанела Петрова и Нейчо Петров-Реджи са сценаристи на спектакъла, като Нейчо Петров-Реджи е и режисьор на мултимедията. Страцимир Павлов е композитор и диригент на „Приказки за Черно море“. Хореографията е поверена на Анастасия Неделчева, а изработването и заснимането на мултимедията са дело на Станислав Евстатиев, Николай Добрев и Мира Арнаудова. Костюмите са изваяни под въображението на Елена Станева.

Спектакълът е изигран във Варна и Пловдив. Ковид пандемията успява да замрази последващото турне, но през 2022 г. проектът е одобрен по програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации“ на Национален фонд „Култура“, печели и финансиране от Фонд „Култура“-Варна, и така през 2023 г. са заложени три представления – във Варна, Бургас и Русе, както и издаване на албум с музиката на спектакъла.

Мисията на „Приказки за Черно море“ е да запознае всички гости с морето, да обикнат и разберат неговата сила, да излезе неговата специфична природа извън България през призмата на изкуството.

Източник: www.rusemedia.com

Подобни публикации

Back to top button