Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

Гимназията по промишлени технологии в Русе отпразнува 1 век

Педагогическият екип на Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Цонев Буров“ бе удостоен със знака на областния управител Данаил Ковачев.

Отличието се връчва за цялостен принос към професионалното образование в региона, изграждането на отлично подготвени специалисти и по случай 100-годишнината от създаването на училището.

Към момента в училището се обучават 175 ученици между 8 и 12 клас. Те учат в 13 паралелки, като 5 от тях предоставят възможност за дуално обучение. Училището си партнира с повече от 25 фирми от Русе и региона. За 100 години история на гимназията дипломи за средно образование са получили 13 476 ученици, а свидетелство за професионална квалификация, като отделен от дипломата документ – 12 684 ученици. Работи се и по редица европейски проекти, като от 2018 година до сега постепенно са били обновени компютърния кабинет и всички учебни стаи в гимназията с компютри, принтери и мултимедия, отговарящи на съвременните изисквания в образователния процес. Възпитаниците на училището редовно участват и в редица национални и международни конкурси.

През 2023 година учениците на Професионалната гимназия по промишлени технологии в Русе са завоювали първо място в конкурса „Най-добър млад инсталатор“, като са изпълнили най-прецизно от всички участници изработка на колектор с присъединителни връзки към газов котел. Също така дванайсетокласници от училището са спечелили трето място в състезанието за най-добър млад изследовател с макет на къща и улично осветление от възобновяеми източници на енергия. Училището под

По-рано през деня вчера бе открито и реновираното училищно общежитие към Професионалната гимназия. Освен от ученици в училището, то се използва и от над 160 обучаващи се в други учебни заведения. То бе реновирано по програма на Министерството на образованието и науката, като от ведомството бяха отпуснати над 900 000 лева, а училището участва в със 135 000 лв. собствени средства. Училището подготвя отлични специалисти в сферата на мехатрониката, топлотехниката, промишлената естетика и дизайн, измервателна и организационна техника, машини и съоръжения с цифрово програмно управление, както и машини и съоръжения за заваряване.

Сред гостите на събитието, което се проведе тази вечер в Доходното здание в Русе, бяха временно изпълняващият длъжността кмет на Община Русе Димитър Недев, заместник-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев, заместник-ректорът по развитие, координация и продължаващо обучение на Русенския университет проф. д-р Пламен Даскалов, началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева, представители на бизнеса, сред които на „Овергаз“, неправителствения сектор и синдикатите.

На тържеството присъстваха също председателят на Русенската стопанска камара проф. д.н. Красимир Ениманев, както и изпълнителният директор на Русенската търговско-индустриална камара Милен Добрев.

Ръководството и екипът на Професионалната гимназия по промишлени технологии бе удостоена и с плакет на Община Русе.

В концерта по случай 100-годишнината на училището участваха както бивши възпитаници на гимназията, така и състави от региона.

Източник: www.briag.bg

Подобни публикации

Back to top button