Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Кукленият театър в Русе ще участва в международен фестивал в Босна и Херцеговина

Русенският куклен театър ще вземе участие в международно събитие, което обхваща най-добрите детски театри от осем държави сред които Испания, Сърбия, Хърватия, Словения, Турция, Словакия, България и Босна и Херцеговина. 22-рия Международен фестивал на детските театри, организиран от Детския театър на Република Сръбска, се провежда в периода от 8 до 14 октомври в Баня Лука. Грандиозното събитие обединява артисти от цяла Европа и се отличава с престижната си история и висококачествени представления.

Куклен театър – Русе е селектиран за участие с постановката “Кучето, което…“ по разказа на Джани Родари “Кучето, което не умеело да лае“, режисьорски дебют на Деница Дончева. Той ще бъде изпълнен пред публиката в Баня Лука на 13 октомври от 18 часа. Публиката на фестивала ще има възможността да се наслади на общо 14 представления от всички жанрове на детския театър, представени от артисти от различни култури и националности. Единствената друга постановка в селекцията от България е “Легенда за Лорелай“ на Театър “Весел“ Велико Търново. Домакините от Баня Лука организират това събитие под Европейския знак за качество, което гарантира най-високите стандарти на изпълненията и организация.

След успешната си премиера през миналата година, “Кучето, което…“ вече може да се похвали с участие в няколко престижни международни фестивала. Сред тях са 12-ият Международен панаир на куклите в София, 10-тият Международен фестивал “Дни на куклите“ в Бургас и 25-тият Международен куклено-театрален фестивал “Двама са малко – трима са много“ в Пловдив. Тези успехи и признания са ясен сигнал за изключителната артистична стойност на спектакъла, както и за професионализма и ангажираността на екипа зад него – актьорите Кремена Станева, Мартин Маринов, Радинела Тотева, Васил Маринов и Христина Стоянова, сценографите и кукломайсторите Георги и Таня Пасеви, както и композитора Станимир Иванов.

Баня Лука е културен оазис на Балканите през този период, като приема театрални творци и артисти от цял свят. Събитието предлага на зрителите невероятни спектакли и предоставя възможност за обмен на идеи и опит между участниците. За Куклен театър – Русе участието в този фестивал е възможност да демонстрират постиженията на българското изкуство пред световната общност на куклените театри.

Детският театър в Баня Лука е основан през 1955 година и е силно свързан с България. В него са работили режисьори като Бисерка Колевска, Славчо Маленов, Петър Пашов, Боньо Лунгов, Тодор Вълов и сценографите Свила Величкова, Васил Рокоманов, Анна Пулиева, Стефка Кювлиева. В репертоара му можем да открием над десет заглавия, реализирани от български екипи.

Източник: www.focus-news.net

Подобни публикации

Back to top button