Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Областният управител на Русе и посланикът в Букурещ обсъдиха втория мост и туризма

Двустранните отношения между България и Румъния, както и засилването на сътрудничеството между Русе и Гюргево обсъдиха областният управител Данаил Ковачев и посланикът ни в северната ни съседка Н. Пр. Радко Влайков. Фокусът на разговорите беше поставен върху възможностите за подобряване на транспортната свързаност и развитието на туризма.

Като основен приоритет Ковачев постави изграждането на втори мост над река Дунав в района на Русе – Гюргево. „Това е наистина значим въпрос за двете правителства и бързото разрешаване на проблема касае не само жителите на Русе и Гюргево, а и бизнеса на редица фирми в Европейския съюз и извън него“, допълни Ковачев. Според него редовният кабинет е дал ясен сигнал, че мостът при Русе – Гюргево е сред първостепенните задачи, които трябва да се реализират от настоящото правителство в областта на транспортната политика.

От своя страна Н. Пр. Радко Влайков увери Ковачев, че има различни възможности за финансиране на новото мостово съоръжение, като България и Румъния ще подготвят общ проект, с който ще кандидатстват по съвместната програма на ЕС и НАТО за военна мобилност. Посланикът ни отбеляза още, че българската страна полага максимални усилия за възобновяване на фериботната връзка между Русе и Гюргево. Според него тя може да поеме не малка част от трафика по Дунав мост и да върне натоварването му на нивата отпреди войната в Украйна.

Колкото до туризма, беше отбелязано, че България е най-популярната дестинация за мини почивки /до 4 дни/ заради морето, следвана от Испания. По думите на Ковачев е необходимо да се помисли за разработването на туристически пакети, които да са по-комбинативни и да предоставят възможност за посещение на повече места в различни области на страната. Той бе категоричен, че е необходимо да се развият и по-атрактивни възможности за туризъм, като велотуризма.

На неформалната среща, която се проведе в Русе, участваха заместник областният управител Георги Георгиев и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Източник: www.rusemedia.com

Подобни публикации

Back to top button