Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Разполагат самолети за градозащита на летището в Русе

Фермери се опасяват, че заради преместването на самолетите от Горна Оряховица в Русе ще претърпят сериозни щети по реколтата

Трите самолета, разположени в Горна Оряховица, които бранеха от градушки 30 млн. дка ниви, вече ще излитат от летището в Русе, съобщава Agrozona.bg.

Рокадата става по волята на собственика на компанията Христо Крушарски, който спечели обществената поръчка за дейността. Фирмата му е единственият у нас авиационен оператор със собствени пилоти и производител на системи за противодействие на ледения дъжд. Бизнесменът влиза в съдружие с друг инвеститор и заедно получават безвъзмездна концесия на летателната площадка в крайдунавския град.

 

Пребазирането ще позволи самолетите да осъществяват защита както над Северна България, така и над земеделски райони в Румъния, за която дейност вече има сключен договор.

Трансферът на самолетите става точно в началото на градоносния сезон.

Местните стопани вече изразяват опасения, че заради отдалечеността на летящите машини неминуемо ще има забавяне при обстрелването на градоносни облаци със сребърен йодид и поражения върху продукцията.

“Масово не са сключени застраховки на реколтата от природното бедствие”, коментира само преди няколко дни в Арбанаси Боян Димов, член на Контролния съвет на Националния съюз на земеделските кооперации. По думите му стопаните ще разчитат на майката природа и евентуални помощи от държавата, в случай че ги застигне градушка.

Източник: www.dunavmost.com

 

Подобни публикации

Back to top button