Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Румъния залага нова еко бомба за Русе в Гюргево

40 години след края на обгазяването с хлор на Русе от Гюргево, Румъния готви нова екологична бомба, разказва БНР. На мястото на прословутия завод “Верахим”, демонтиран през 1992 г., се предвижда изграждането на инсинератор за биологични отпадъци.

На 8 август в румънското Министерство на околната среда, водите и горите е внесен инвестиционен проект за изграждане на хале, дренажен бетонов басейн, бетонови площадки, сондажна и вътрешна мрежа за ВиК, поставяне на пречиствателна станция за отпадни води и поставяне на инсинератор за медицински отпадъци със спомагателни съоръжения. Предвижда се това да е на територията на Гюргево, на по-малко от 2 км от центъра на Русе.

На 18 август българското министерство на околната среда е поискало становище от Регионалната екоинспекция в Русе писмо. Ръководителката на РИОСВ инж. Цонка Христова, която е прочела 250-страничния инвестиционния проект, е категорична – няма място този инсинератор там. Тя настоява за трансграничен ОВОС. Според нея този проект може да бъде спрян, ако се докаже, че има негативно въздействие върху околната среда. Трябва да има и обществено обсъждане, смята инж. Христова.

Здравните служби също се въздържат от оценка, тъй като няма данни какво ще е въздействието на производството върху човешкото здраве независимо от коя страна на реката.

Но русенци никак не са доволни. “Аз съм един от хората, които са видели и преживели предишното замърсяване. Спомням си мъглите, които идваха при 40 градуса през лятото и миришеха много силно на хлор”, казва Сашо Попов, един от екоактивистите.

Източник: www.segabg.com

Подобни публикации

Back to top button