Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини

Емблематична кула в Русе вече приема посетители

Флотската кула в Русе отвари вратите си за посетители по повод Световния ден на метеорологията, информира Министерството на транспорта и съобщенията.

Инициативата за отбелязването на този ден е на Изпълнителна агенция “Проучване и поддържане на река Дунав” и Националният институт по хидрология и метеорология.

Посетителите ще могат да разгледат музейната експозиция, разположена в една от залите на кулата, където през 1860 г. са започнали първите метеорологични наблюдения у нас. Посещенията за граждани и гости на Русе ще бъдат възможни от 11.00 до 13.00 часа и от 14.30 до 16.30 часа.

Музейната сбирка бе открита през 2015 година. Тя е създадена по идея на работещите в дирекция “Хидрология и хидрометеорология” на Агенцията, които решават, че за широката общественост би представлявал интерес да се запознаят с някои от уредите, използвани за метеорологични и хидроложки измервания в годините назад. Сред по-интересните експонати, които могат да бъдат видени са хидрометрично витло с тегло от 100 килограма, радиостанция с която са се предавали данните за метеорологичните наблюдения, лимниграф, пегел и др.

Световният ден на метеорологията се отбелязва от 1950 година. Датата е свързана с влизането в сила на Конвенцията, с която през 1950 г. се създава Световната метеорологична организация. На този ден се отдава заслуга на приноса на националните метеорологични и хидроложки служби. През настоящата 2023 г. всички инициативи, свързани с деня ще бъдат под наслов “Бъдещето на времето, климата и водите през поколенията”.

Източник: www.focus-news.net

Подобни публикации

Back to top button