Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

ФТС „Зора“ получи плакет от Община Русе за 15 години от основаването си

В Голяма зала на Доходното здание се състоя концерт-спектакъл по случай 15-ата годишнина на Фолклорно-танцово студио „Зора“ към Общинския младежки дом. От името на хореографа на състава Мъгърдич Астхигиян почетен плакет от Община Русе за дългогодишния творчески път на “Зора” получи директорът на ОМД Красимира Николаева.

„Силно вярвам, че ще продължите да възпитавате в идните поколения уважение към народните танци, изкуството и живота, че ще учите всички нас на българщина и родолюбие“, каза зам.-кметът на община Русе Енчо Енчев при връчването на отличието. Той пожела на възпитаниците на студиото да продължат да обичат и пазят българските фолклорни традиции, както и да носят славата на състава и Русе по целия свят.

Официални гости на събитието бяха още зам.-кметът Димитър Недев, началникът на РУО-Русе д-р Росица Георгиева, директорът на ОП „Спортни имоти“ Лачезар Иванов и общинският съветник от групата на ДПС Борислав Рачев.

По случай годишнината танцьорите от “Зора” представиха русчуклийска празнична сюита, варненски танц и други фолклорни изпълнения. В концерта се включиха Балет „Импулс“ с ръководители Петя Бонева и Милена Лазарова, както и изпълнители на фолклорни песни от НУИ „Проф. В. Стоянов“.

ФТС „Зора“ е основано през 2008 г. по идея на тогавашния директор на Общинския младежки дом Мариан Савов, който събира група ентусиасти начело с хореографа Мъгърдич Астхигиян, за да положат основите на нов състав в града.

Още на първата годишнина от създаването си фолклорното студио гостува в Унгария. В началото съставът включва младежи и девойки над 14-годишна възраст. С течение на времето нараства необходимостта от детски състав. Набират се деца от 6 до 16-годишна възраст и през 2014 г. формацията е факт.

Първото й участие в конкурс е през 2011 г. – „Златна гега“ в Котел, където печели трета награда за изпълнение и специалната награда на кмета, която за първи път напуска подбалканския град.

За 15 години Фолклорно танцово студио „Зора“ има множество участия на местно и международно ниво. Изпълненията на формацията се радват на голям интерес от ценителите на българското фолклорно танцово изкуство.

Източник: www.obshtinaruse.bg

Подобни публикации

Back to top button