Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаЛюбопитноНовиниТОП новини
Популярно

Над 500 граждани се обслужват по проект „Грижа в дома в община Русе“

  От началото на проекта „Грижа в дома в община Русе“, изпълняван от Община Русе, са се включили над 500 потребители. Той стартира на 14 ноември 2022 г., като разширява възможностите за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда. Услугите се предоставят на нуждаещите се за период от 12 месеца и  включват доставка на хранителни продукти и продукти от първа необходимост, заплащане на битови сметки, профилактика на здравето и социално значими заболявания, предоставяне на психологическа подкрепа, подпомагане при извършване на ежедневните дейности.

        Освен подобряване качеството на предоставяната интегрирана социално-здравна услуга, се разширява и нейният обхват – увеличават се както броят на потребителите на услугата, така и населените места, в които те живеят. Заложеният индикатор от 493 потребители вече е преизпълнен.  Към 6-ия месец от реализиране на дейностите по проекта в услугата са включени 545 възрастни и хора с увреждания със здравословни проблеми, които нямат възможност да се обслужват сами. Потребителите са от Русе, Мартен и малките населени места – Тетово, Семерджиево, Ястребово, Ново село, Хотанца, Червена вода, Бъзън, Басарбово и Просена. Те получават интегрирани здравно-социални услуги съгласно индивидуалните си потребности.

        Увеличен е и броят на наетите по трудов договор лица. По проекта работят 158 домашни помощници, 5 сътрудници по социални дейности, 3 социални работници, двама рехабилитатори, две медицински сестри и един психолог. На база извършените оценки 60% от потребителите получават подкрепа в рамките на 2 часа, 20% на 1 час, а останалите – на 3 и 4 ч. Най-възрастният потребител е на 101 г., а най-младият – на 21 години.

         Амбицията на общинското ръководство е услугите да достигнат до всички нуждаещи се, с което да се подпомогнат както потребителите на услугата, така и близките и семейства им.

         Община Русе реализира проект „Грижа в дома в община Русе“ със сключен административен договор BG05SFPR002-2.001-0024-С01 по Програма „Развитие на човешките ресурси 2021-2027 г.“. Чрез отдел „Социални дейности“ се предоставят услуги от общ икономически интерес. Продължават и се надграждат услугите по успешно изпълнените предходни проекти „Патронажна грижа“, „Патронажна грижа, Компонент 2“ и „Патронажна грижа +“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020 г.

Източник: www.obshtinaruse.bg

Подобни публикации

Back to top button