Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

Първите информационни слоеве от ГИС системата на Община Русе са достъпни за русенци

Първите 8 тематични карти, част от географската информационна система на Община Русе, вече са достъпни за гражданите.

Създаването на електронния портал, пълен с пространствена информация за различните общински дейности, бе инициирано от кмета Пенчо Милков, като основната цел е русенци бързо да достигат до актуална информация за града си.

„Когато встъпих в длъжност, заварих книжно царство в Общината. Информацията трябва да бъде абсолютно достъпна за всички, затова започнахме дълъг процес по изпълване със съдържание на географско-информационната система на Русе. Така ще се подобри осведомеността на гражданите и ще се спестят ресурси и време, защото с нея всеки може да направи справка напълно безплатно в реално време по въпросите, които го интересуват“, сподели кметът.

Той подчерта, че системата се развива и актуализира непрекъснато, и се надява гражданите да привикнат да я използват, както и да дават своите предложения за подобряването ѝ.

Изграждането на архитектурата на ГИС портала отнема година и се извършва от специалисти, работили по едни от най-добрите географско-информационни системи в страната. Средствата за изграждането ѝ също са изцяло от общинския бюджет.

Към момента русенци могат да разгледат карти, съдържащи полезни данни за:

– социалните услуги;

– лечебните заведения, яслите и пунктовете за детска кухня;

– училищата и детските градини;

– одобрените кандидати по програма LIFE за подмяна на старите отоплителни печки с нови;

– таксиметровите стоянки;

– велоалеите;

– електронни информационни табла, разположени на територията на общината.

Наред с това заинтересованите могат да разгледат подробно и създадения „Екологичен кадастър“, описващ промишлените предприятия и съединенията, които използват и отделят при дейността си в различните индустриални зони на Русе.

Информацията в картите се попълва от общински служителите, като се

планира следващите публични слоеве да съдържат данни за картотекираните дървета в града, различните съдове за отпадъци, културните институции и др. Най-трудоемък е слоят с общинска собственост, включващ изключително голям брой обекти, за които следва да се нанесе подробна информация.

Освен още нови карти, в дългосрочен план се предвижда и внедряването на приложение, с което гражданите да изпращат в реално време пространствено реферирани сигнали за поддръжка и аварии в обкръжаващата ги среда. Това би скъсило времето за реакция на общинската администрация и нейните служители за разрешаването на казуси като отворена шахта, счупено кошче за боклук и др.

За предложения, мнения и необходимост от техническа помощ – gis@obshtinaruse.bg

Източник: www.obshtinaruse.bg

Подобни публикации

Back to top button