Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Култура

Публиката има нужда от искрени музиканти, каза цигуларката Лия Петрова

“Мартенски музикални дни” се организира от Община Русе и с подкрепата на Министерството на културата, а БТА е сред основните медийни партньори.

Публиката има нужда от искрени музиканти. Това е много важно, защото така повече хора ще обикнат класическата музика, каза в интервю за БТА в Русе цигуларката Лия Петрова.

Тя един от участниците в 62-ото издание на международния фестивал “Мартенски музикални дни”, който се организира в крайдунавския град.

По думите й музикантите са тези, които трябва да предизвикат интерес у хората към класическата музика.
“Музикантите трябва да се разкриват на сцената, да показват себе си, а не само да искат да бъдат много добри и много известни. Те трябва да са хора, които да споделят сърцето си на сцената с публиката. Това е нещо, което винаги предизвиква зрителите, вдъхновява ги и ги кара да искат да присъстват отново на такъв концерт”, обясни Петрова.

По думите й класическите музиканти трябва да са по-отворени и да експериментират. “Трябва да сме по-отворени към новото и да не се страхуваме. Не трябва винаги да се обръщаме само към традициите. Разбира се, че те са важни, но трябва да правим и нещо ново, от новия свят”, каза още известната цигуларка.

Според нея не е лесно да си творец. “Ако мисията ти е да твориш, не съм сигурна, че има момент, в който това е лесно. Светът е в много сложна ситуация и мястото на културата в приоритетите отива малко назад. И това се усеща, но е грешка. Мисля, че ние имаме нужда от музика и култура, за да се чувстваме по-добре и да се извисяваме. Точно в такива моменти хората трябва да се обръщат към музиката”, каза още Лия Петрова.

Тя посочи, че организира малък фестивал с музика, създавана по време на конфликти. “Мисля, че в тези моменти ние, музикантите, сме ключът. Музиката е универсален език и ни сближава – независимо от каква националност сме и какви са нашите виждания. Музиката се бори срещу разделенията в обществото, защото ние ставаме едно, когато я свирим или слушаме”, обясни Лия Петрова.

По думите й “Мартенски музикални дни” в Русе е фестивал с големи традиции. “Това е едно от най-големите музикални събития в България и много се радвам, че участвам в него. Като български музиканти ние можем само да се гордеем с този фестивал”, каза цигуларката Лия Петрова.

Международният фестивал “Мартенски музикални дни” в Русе ще продължи до 2 април тази година. Музикалният форум предлага на публиката 27 събития, представени от седем оркестрови и 11 ансамблови програми, два оперни спектакъла и хоров концерт.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button