Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

Ремонтират Летище Русе: Готова е 9-километровата ограда, предстои слагане на осветителната система

Генералният план на летището е в напреднала фаза на разработване

Проектът на “Еърпорт Русе” ООД, с който инвеститорът се ангажира да извърши редица подобрения на Летище Русе за постепенното му развитие като гражданско, продължава да се реализира с ускорени темпове.

Напълно изградена е 9-километровата периметрова ограда, обработена е самораслата растителност в района със специализирана техника, пистата за излитане и кацане, както и пътеките за рулиране са почистени изцяло. Извършено е и мулчиране на района на летището и окосяване на тревата, за да се осигурят оптимални условия за полетите. Вече са монтирани и два ветропоказателя или т.нар. „чорапи“, които отговарят на специални изисквания на Международната организация за гражданска авиация ICAO и са задължителни за всяко летище. Те са поставени на специално изградени за целта фундаменти, които също отговарят на авиационните изисквания. Инвеститорите са закупили също стационарни и мобилни цистерни за гориво.

При ремонта на пътническия терминал са подменени счупените стъклопакети с техни точни копия. Освежени са стените и таваните, без да се нарушава интериорната им идентичност, като цялата вътрешна мебелировка е запазена непокътната. Осигурена е интернет връзка в отремонтираните офиси на втория етаж в терминала, като са оборудвани и стаи и санитарни помещения за пилотите.

Следващият етап предвижда изграждане на осветителна система на полосата за излитане и кацане, като инвеститорите вече са сключили договор с чуждестранни фирми за производство на необходимата техника. Доставката и монтажът ѝ се очакват през август. Създаването на Генерален план, с който летището ще се превърне в гражданско и който е ключов елемент от развитието му, също е в напреднала фаза на разработване.

Припомняме, че в края на февруари т.г. след решение на Общински съвет Русе, гласувано с почти пълно единодушие, Общината сключи договор с „Еърпорт Русе“ ООД. Дружеството е със собственици Антони Търницов – експерт в сферата на българското въздухоплаване, който има опит и от работата си по концесионния анализ на Летище Русе от 2017 г., и Христо Крушарски, чийто бизнес е свързан със системи за извалявания и борба с градушките чрез самолетен способ. Непрекъснато нарастващият интерес към услугата предполага поток от сигурни средства, които да бъдат инвестирани в русенското летище. Важно е да се отбележи, че с привличането на инвеститора общинският бюджет се освободи от годишната поддръжка на летището. За календарната 2022 г. размерът ѝ достигна 91 хил. лв. Досега за поддръжката се грижеше общинското предприятие “Паркстрой”.

Източник: www.fakti.bg

Подобни публикации

Back to top button