Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Общинските съветници на Русе и Гюргево с обща декларация за Шенген

Ще заседават заедно в Румъния на 22 юни

По покана на Общински съвет – Гюргево в румънската ни съседка на 22 юни, четвъртък, ще се проведе второто по рода си съвместно заседание с Общински съвет – Русе. Общинските съветници от двата бряга на р. Дунав се обединяват около постигането на целта на двете страни – присъединяването към Шенгенското пространство, съобщиха от пресцентъра на Общинския съвет в Русе.

Подготвено е писмо, адресирано до временния министър-председател на Румъния Мариан-Каталин Предою, до министър-председателя на Р България Николай Денков и до външните министри на Румъния и България – Богдан Ауреску и Мария Габриел.

„Ние, общинските съветници на Русе и Гюргево, обединени от историята и споделените европейски ценности, заявяваме, че от първостепенно значение е заедно да постигнем целта на всяка една от нашите страни – присъединяване към Шенгенското пространство“ гласи текста на писмото и продължава с настояването за бързи и решителни мерки, „защото урокът от декември 2022 г. не трябва да бъде забравен в съдържанието на учебника по съвременна история, а трябва да бъде тиражиран в добрия смисъл и претворен в открит урок, с участието не само на дипломацията, на областта на външно представителство и на пряко ангажираните органи, но трябва да включва главния актьор в упражнението, т.е. гражданина“.

На съвместното заседание общинските съветници ще гласуват Декларация в подкрепа Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство.

„Надяваме се, че заедно можем да формираме общ глас, който казва, че двете страни имат нужда и заслужават да влязат в Шенгенското пространство и че свободата на движение е гарантирана, така че повече да няма ситуации, при които нашите общности са ефективно блокирани от десетки хиляди автомобили и камиони, преминаващи транзитно през нашите градове!“ гласи текстът на Декларацията.

Припомняме, че първото съвместно заседание между двата общински съвета се проведе на Деня на Европа – 9 май 2022 г. Тогава Русе и Гюргево се обединиха от желанието за подобряване на свързаността на двата града с Европа и настояваха за изграждане на ново мостово съоръжение, което да бъде комбинирано за автомобилен и железопътен транспорт.
Интересен факт е, че на днешната дата, 20 юни, през 1954 г., официално е открит Дунав мост, наричан Мост на дружбата. Той е по проект на В. Андреев и за времето си е бил най-големият комбиниран (с железопътна линия и за автомобилен трафик) мост в Европа.

На специалното заседание ще присъстват председателят на Общински съвет Гюргево Адриан Дауц, кметът на Община Гюргево Адриан Ангелеску, председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев, кметът на Община Русе Пенчо Милков и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, която е почетен гражданин и на двата побратимени града Русе и Гюргево.

Източник: www.24chasa.bg

Подобни публикации

Back to top button