Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаТОП новини
Популярно

Фирмите в Русе могат да получат безвъзмездно до 1 милион лева за ВЕИ и батерии

200 млн. лв. за фотоволтаици вече са достъпни за бизнеса.

С тях микро-, малки и средни предприятия ще могат да изградят свои ВЕИ инсталации в задължителна комбинация с батерии за съхранение на електричество. Това обяви директорът на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ /ГД ЕФК/ Илияна Илиева по време на проведения днес в Русе информационен ден за представяне на процедурата.

Срещата бе открита от заместник областния управител Детелина Ачева, която отбеляза, че реализирането на проекти по тази мярка ще доведе до една по-висока конкурентоспособност за бизнеса, базирана не на спестявания, а на иновации. „Ако искаме българската икономика да продължи своето развитие, то трябва да насърчим бизнеса да бъде преди всичко независим. Правилната посока е сега да се направят необходимите инвестиции, които ще ни гарантират сигурност в бъдеще“, каза още Ачева и подчерта ролята на бизнеса в тази задача. Заместник областният управител сподели още, че до момента по предходните две процедури от Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/ за фирмите от русенско са осигурени над 14 милиона лева. За технологична модернизация 49 фирми от региона ще получат малко над 13 милиона лева, а за внедряването на ИКТ решения за 53 фирми от Русе ще бъде осигурено безвъзмездно финансиране в рамките на 986 276 лева.

Представената днес процедура е третата по НПВУ, която Министерството на иновациите и растежа отвори за кандидатстване. Срокът за кандидатстване е до 16,30 ч. на 15 май 2023 г. Документите се подават изцяло електронно през системата ИСУН 2020. Експертите на Дирекцията подчертаха, че инвестициите във ВЕИ дружествата ще намалят производствените разходи и фирмите ще могат да пренасочат спестяванията си в повишаване на заплатите, в допълнителни ресурси или в производство на нови продукти. Мярката е и към дружества с до 3000 служители. Компаниите могат да заявят подкрепа от 75 000 лв. до 1 млн. лв., а общият бюджет на процедурата е 200 млн. лв. Съфинансирането от страна на бизнеса е между 35 и 50%. Фотоволтаиците трябва да са с мощност до 1 мегават, като системата трябва да се изгражда върху сграда или имот, изцяло собственост на кандидата. Електроенергията от тези системи не може да бъде продавана. Мярката е насочена към слънчева фотоволтаична енергия. Повече информация, както и необходимите документи за кандидатстване могат да бъдат намерени тук: https://bit.ly/3xlmh1t.

Днешният форум бе организиран от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ и Областна администрация – Русе, а на него присъстваха представители на водещи фирми от региона, както и на Областния информационен център.

Източник: ruse.news

Подобни публикации

Back to top button