Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

Община Русе ще отбележи Европейската седмица на мобилността

За поредна година Община Русе се включва в Европейската седмица на мобилността. Кампанията се провежда от 16 до 22 септември под мотото „Комбинирай и се движи“, а темата е „Пестене на енергия“. Предвидени са редица инициативи, с които да се засили вниманието на обществото към проблемите на пътната безопасност.

Сдружение „Вело – Русе“, „Тумба Сълюшънс“, Сдружение „СпоДари“ и Общинската комисия по безопасност на движението са партньорските организации, които ще осъществят няколко събития, свързани с безопасното придвижване.

В състезанието „Движи се пеша“ ще могат да се включат хора от различни възрасти. Участниците могат да отбележат рекорд за най-много изминати крачки от 00:00 ч. на 16 септември до 23:59 ч. на 22 септември. Регламентът на състезанието можете да намерите тук.

В периода на кампанията ще се проведе състезанието „Трафикът си ти“, организирано от „Тумба Сълюшънс“. То ще отличи прекаралите най-много активни минути в приложението WeRide.Today на територията на град Русе. Повече подробности ще откриете тук.

На 20 септември /сряда/ от 16  до 18 ч. в Парка на младежта в началото на алея „Перистери“ ще се проведат няколко събития като част от кампанията.

Деца от няколко детски градини ще рисуват на тема „Автомобили на бъдещето“, като творбите им ще бъдат представени в деня на присъственото мероприятие.

Възпитаниците на ДГ „Чучулига“ и СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ ще рисуват с тебешир на тема „Пестене природните богатства на планетата, чрез екологичното придвижване и изразходване на човешката ни енергия“.

Ще бъде проведена и викторина с 10 въпроса, свързани с град Русе, безопасното движение и алтернативното придвижване. За правилно отговорилите са предвидени атрактивни награди.

Фондация „СпоДари“ ще проведе обучение, насочено към безопасността на децата на пътя и по-конкретно при придвижването им с велосипеди под формата на интерактивно и образователно преживяване. Под формата на игра децата ще повторят и преживеят получената информация. Обучението ще се проведе в няколко основни модула:

  • запознаване на децата с основните разновидности на велосипеда (велосипед за града, за планината, шосейни и карго-велосипеди, сгъваеми, е-велосипеди), как да изберем правилния вид и размер велосипед, какви са основните му части;
  • какво трябва да направим, за да проверим дали велосипедът и ние сме готови за път чрез прилагане на няколко прости правила т. нар ABC (air, brakes, chain);
  • обяснения за основните пътни знаци, с които да се съобразяваме, придвижвайки с велосипед, кола или пеш, както и сигналите, които велосипедистите подават към другите участници в движението.

На алея „Перистери“ ще бъде разположен и щанд на „Тумба сълюшънс“. Участниците ще могат да се регистрират в разработеното от тях мобилно приложение WeRide.Today с e-mail и да отбележат 5 проблемни участъка. Ще им бъде разяснено как да споделят предложения за подобрения във вело инфраструктурата и да дадат предложения към Община Русе. Желаещите участници ще бъдат включени в томбола с награди.

На 22 септември /петък/ от 9 до 17 ч. Община Русе се присъединява към традиционната за Европа инициатива „Ден без автомобили“. Улиците „Хан Крум“ и „Хан Аспарух“ ще бъдат затворени за влизане на превозни средства, като там ще бъде разположена измерваща чистота на въздуха станция. На този ден Сдружение „Вело-Русе“ ще демонстрира движение по контра-флоу /насрещни велосипедни алеи/ в затворения участък.

Източник: www.obshtinaruse.bg

Подобни публикации

Back to top button