Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

В ход са мащабни инфраструктурни проекти за Русе

„В ход са няколко от най-големите инфраструктурни проекти за Русе. Стартираха двата големи проекта за подмяна на осветлението с енергийно ефективно, текат основните ремонти на няколко улици с кредитни и държавни средства, направихме и първа копка на проекта за борба с т.нар. „топлинен остров“ в центъра на града“, обяви кандидатът за втори мандат като кмет на община Русе Пенчо Милков.

.

7 са вече общинските сгради, върху които са изградени фотоволтаични системи. Последните две са ДГ “Русалка“ и Дома за стари хора „Възраждане“. Там инсталациите ще намаляват и разходите за улично осветление. Дейностите са част от общинския проект, спечелил финансиране по Норвежкия финансов механизъм. Предстои да бъде подменено с енергийно ефективно осветлението в кварталите Дружба 1, 2 и 3, Чародейка – Север и Юг, и главните улици – бул. „Христо Ботев“, бул. „Гоце Делчев“, бул. „Васил Левски“, бул. „България“, бул. „Липник“, ул. „Плиска“, ул. „Наум“, ул. „Доростол“ и бул. „Тутракан“. В края на октомври бе подписан и договорът с гарантиран резултат (ЕСКО), съгласно който инвеститор ще подмени с енергийно ефективно уличното осветление в различни райони, вкл. в кв. „Средна кула“ и „Долапите“, за своя сметка. След изпълнение на дейностите и само при доказване на икономиите Общината пристъпва към изплащане на инвестицията на вноски от спестените средства. Планира се общо 4 418 осветителни тела да бъдат подменени по договора, като по този начин ще се спестяват близо 24 % от разходите за електроенергия в Русе, 59,88% от тези в Средна кула и 47, 64% – в Долапите.

Освен осветлението, в ход е и обновяването на пътната инфраструктура в Русе. Тече основният ремонт на ул. „Плиска“ с държавно финансиране, където освен пътните платна се изграждат и тротоари с велоалея. С кредитни средстваn се ремонтират участъци от улиците „Хан Крум“, „Бистрица“ и „Проф. Асен Златаров“. Подготвя се документацията за основния ремонт на още над 20 улици с привлечен капитал, а ул. „Доростол“ и „Тулча“ ще се рехабилитират цялостно със средства, отпуснати от Министерския съвет през миналата година. За смекчаване на последствията от т.нар. „топлинен остров“ в града беше направена първата копка на бъдещата зона за транзитно преминаване и отдих в подлеза на бул. „Цар Освободител“. Там ще бъде изградено вертикално озеленяване, естествено и изкуствено засенчване на района и охлаждане чрез пулверизация на вода, изграждане на поливна система и питеен фонтан и др. Проектът е изцяло финансиран от Норвежкия финансов механизъм и допълваа изграждащите се поливни системи на много места в града – пл. „Д-р Мустаков“, кея, градинката при пл. „Дунав“ и др.

Източник: www.frognews.bg

Подобни публикации

Back to top button