Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Любопитно
Популярно

Предполагаеми кости от черепа на Бетовен бяха върнати във Виена

Предполагаеми кости от черепа на Бетовен бяха върнати на Австрия, където германският композитор умира през 19-и век, съобщи АФП.

Експертите се надяват те да им помогнат да уточнят причините за глухотата и за смъртта му “Мястото им е тук, във Виена”, каза на пресконференция в четвъртък американският бизнесмен Пол Кауфман, който дари реликвите на Медицинския университет в града.

Кауфман ги наследява през 1990 г. за своя голяма изненада, като ги открива в сейфа на банка на Лазурния бряг. “Имаше много съкровища, включително и тази кутия с надпис “Бетовен”, спомня си той.

Кичур от косата на Бетовен повдига завесата около смъртта на композитора

Тези десет фрагмента вероятно са били намерени от неговия прадядо Франц Ромео Зелигман, виенски лекар, който е участвал в ексхумацията на костите на композитора през 1863 г. с изследователска цел. След това са предавани от поколение на поколение, като са сменяли държавите, докато еврейското семейство е бягало от нацизма.

Костите са единствените известни до момента и са “изключително ценни”, подчерта съдебният лекар Кристиан Райтер. След анализите за потвърждаване на автентичността им, резултатите от които се очакват след шест месеца, ще бъдат проведени допълнителни изследвания, за да се разбере повече за причините за многобройните болести, от които е страдал композиторът.

“Това е и желанието на Бетовен. Не става въпрос за съхраняване на реликва в кутия”, каза Райтер. През 1802 г. в писмо до братята си, написано в момент на отчаяние, Бетовен изразява желанието си болестта му да бъде описана след смъртта му и данните да бъдат огласени.

Два века по-късно точната причина за смъртта на Лудвиг ван Бетовен на 26 март 1827 г. на 56-годишна възраст остава загадка. Фрагменти от черепа му са изследвани с рентгенов апарат през 2005 г. в САЩ.

Резултатите предполагат отравяне с олово, което би обяснило храносмилателните проблеми, от които е страдал Бетовен. Композиторът е пиел от чаши, изработени от този метал.

При медицинското лечение по онова време също често се използвало олово или живак. Публикуваното през март изследване, основано на ДНК анализ на кичури от косата му, обаче хвърли друга светлина.

То разкри силна генетична предразположеност към чернодробни заболявания, както и инфекция с вируса на хепатит В в края на живота – два фактора, които вероятно са допринесли за смъртта на Бетовен, най-вероятно от цироза, утежнена от консумацията на алкохол.

Изследователите обаче не са успели да определят причината за прогресивната му глухота, тормозила толкова много композитора на Деветата симфония.

Източник: ДАРИК

Подобни публикации

Back to top button